Svenska Serieakademins Adamsonpriser 2014
Prismotiveringar

Den svenska Adamsonstatyetten
Daniel Ahlgren

Svenska Serieakademin har beslutat att tilldela Daniel Ahlgren 2014 års svenska Adamsonstatyett.

Daniel Ahlgren har en karriär som vid det här laget spänner över 25 år, varunder han har utmärkt sig som en lyhörd skildrare av sin samtid och omvärld. Med små gester, mycket smärta, subtil humor och precis tonträff i dialogen har Ahlgren skaffat sig hängivna beundrare. På senare år har han förnyat superhjältegenren genom att applicera den på en vanlig gymnasieskola och dess elever i Blekinge. Daniel Ahlgren är en kreatör som lever och andas serier, han är en av Sveriges stora serieberättare.

Den internationella Adamsonstatyetten
Jean-Claude Mézières och Pierre Christin

Svenska Serieakademin har beslutat att tilldela Jean-Claude Mézières och Pierre Christin 2014 års internationella Adamsonstatyett.

nom ett futuristiskt och visuellt banbrytande ramverk har fransmännen Jean-Claude Mézierès (bild) och Pierre Christin (text) med sf-serien”Linda och Valentin”(”Valérian et Laureline”) i över 40 år diskuterat samtidsproblem på ett imponerande relevant, intelligent och humoristiskt sätt.

Svenska Serieakademins förtjänstdiplom
I. Björn Wahlberg

… för hans remarkabla – lika noggranna som spänstiga – nyöversättningar av ”Tintin” och ”Linda och Valentin”.

II. Lars Krantz

… för hans pregnanta och i flertalet bemärkelser svarta seriekonst.

III. Mikael Tegebjer

… för hans långa och mångsidiga serieverksamhet – som förläggare (Optimal Press, Jemi, Ekholm & Tegebjer m fl), serietidningsredaktör (Ernie, Gustaf m fl), översättare (”Valhall” m fl).

IV. Josefin Svenske

… för hennes (och fjolårets förtjänstdiplomerade Fabian Göransons) dristiga förläggarskap på Kolik förlag sedan 2005 – med utgivning av företrädesvis svenska serieskapare som Kim W Andersson, Lina Neidestam, Malin Biller, Johanna Koljonen/Nina von Rüdiger och Nanna Johansson.

Tidigare pristagare (kronologiskt)

Tidigare pristagare (alfabetiskt)