Svar på vanliga frågor om P.S.

Grodan?

GrodanDen s k Grodan debuterade i P.S. den 1 februari 1973. Den finns där bara för skojs skull, en gimmick.

Om jag skulle glömma att ta med den någon dag – det har hänt ett tiotal gånger under årens lopp – kommer det mejl, brev och telefonsamtal, mest från bekymrade barn eller deras anhöriga.


Andesson & Läling?

Andesson & Läling debuterade den 1 oktober 1977. Anledningen var att jag ville samla alla vitsidéer under ett tak. ”Andesson & Läling” blev snabbt ett begrepp i Göteborg. Paret har till och med fått en egen spårvagn.

Inspirationskällor 

Andesson & Läling är ett klassiskt komikerpar, en stor och en liten. Precis som Helan och Halvan eller Biffen och Bananen.

Helan och Halvan

Filmkomikerna Helan och Halvan, d v s Oliver Hardy och Stan Laurel, gjorde cirka 100 farser tillsammans, varav en fjärdedel var i långfilmsformat. De slog igenom 1927 och var sedan på topp i tjugo år framåt.

Kanske hade jag också ”Rit-Ola” Garlands gamla seriefigurer Biffen och Bananen i bakhuvudet, när jag skapade Andesson & Läling. Biffen och Bananen härjade i veckotidningen Folket i Bild och i julalbum från slutet av 1930-talet fram till 1978.


Optimissen och Pessimissen?

Katterna Optimissen och Pessimissen är de senast tillkomna i PS-rutans persongalleri. Deras första framträdande ägde rum den 8 november 2006.

Anfäder

Optimissen och Pessimissen hade kanske inte existerat, om jag inte hade hört talas om den helgöteborgska radioserien ”Optimisten och Pessimisten”, författad av Helge Härneman på 1930-talet. Ludde Gentzel spelade Optimisten och Eric Abrahamsson Pessimisten.

"Den blåvita ballongen"?

Ballongen pumpades upp för första gången den 17 mars 1982 inför IFK Göteborgs bortamatch mot Valencia i UEFA-cupen. IFK vann, ballongen svällde.

Tips?

Vits- och humortips från läsekretsen började tidigt strömma in till P.S. Numera anländer åtskilliga hundra brev (P.S., GP, 413 15 Göteborg), mejl (ps@gp.se) och telefonmeddelanden (031-16 38 46) varje månad. P.S. har blivit en mötesplats för Göteborgshumorn!